In aval pe Dunare

In Viena am avut, spre deosebire de alte dati, alte locuri si alte tari, timpul care sa ne fie aliat de nadejde. Ne-a pasuit, acordandu-ne oportunitati nenumarate sa ne bucuram de locurile noi, de oamenii de care ne izbeam, sanse pe care le-am exploatat pana la ultima frantura si secunda.
La mai putin de 60 de km de Viena, pe Dunare in aval, orasul si capitala Bratislava te poarta printr-o succinta incursiune in doua realitati istorice si vizuale.
Pentru vizitatorul de ocazie, Bratislava se distinge prin existenta a doua lumi aflate intr-o profunda antiteza, separate fiind de cursul molcom al Dunarii. Pe malul stang se concentreaza Bratislava istorica, cu constructii ridicate in perioada medievala, unele in ruina, altele restaurate sau reconstruite dupa un stil arhitectonic complet diferit. Cel mai relevant exemplu este Castelul Bratislava, al carui existenta dateaza inca de la inceputul mileniului 2, dar care, de-a lungul timpului, a suferit nenumarate conversii de stil, reveland practic jocurile geopolitice care au framantat si scindat o Europa a imperiilor.
Pe malul drept al Dunarii se poate recunoaste cu usurinta amprenta rosie a prezentei comuniste. Cladiri de 10-12 etaje, asezate simetric, compun cartiere rectangulare, menite sa usureze accesul muncitorului la uzina. Ani multi au trecut de cand revolutia de catifea a asternut pasnic cortina peste un regim abuziv, represiv si privativ, dar multilateral orientat, insa, ca oriunde altundeva in lumea fost comunista, aceste forme statice, monolitice parca, numite si cladiri de locuinta, "completeaza" spatiul urban al unui oras ante-comunist. Dar oare nu o intreaga Romanie este compusa si din astfel de peisaje? Unele sunt dizgratioase, altele de-a dreptul interesante si atractive, fascinante si evocatoare de stari si simtaminte. De aceea acceptam trecutul si incercam sa-l coloram cu prezentul acolo unde monocromul predomina.
Bratislava este unul din multele locuri in care te duci sa vezi si sa traiesti ceva nou, pastrand totusi nerabdator si bucuros in minte ideea reintoarcerii acasa.

Ne-nclinam!

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Across the polar circle, along Norway

Our story and portrait of Matterhorn

Caminul lui Neptun