Din adancuri

In adancuri, caci acolo ne-au purtat pasii in periplul polonez. In subteranele saline ale minei Wieliczka au inceput inca din secolul XIII exploatarile de sare, astazi fiind considerata una din cele mai vechi mine din lume, aflata sub patrimoniul UNESCO.
Permitandu-ne o exagerare, am putea spune ca mina Wieliczka este un imperiu subteran, alcatuit din lacuri suprasaturate, din retele interminabile de tuneluri, niveluri, scurtaturi, puturi, labirinturi si trepte care te poarta pana in cele mai tenebroase locuri ale pamantului.
Dar chiar si aici gasesti frumosul, caci el poate straluci acolo unde te astepti mai putin. Fie ca vorbim de halit, in cea mai pura forma a sa, cruda si neprelucrata pana la sculpturile in dimensiune naturala si basoreliefurile care flancheaza incaperile minei, peste tot gasesti marturii ale frumosului, arta care tine de urat intunericului.
Lucrarile de exploatare au fost sistate in anul 2007, de atunci mina indeplinind, cu succes am putea adauga, functia turistica. Din suprafata totala a minei, doar 3% este vizitabila iar un tur de forta al acestor 3 procente dureaza aproximativ 1.5 ore.


Din subteran, de la caldura fluxului geotermic, ne-nclinam!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Across the polar circle, along Norway

Our story and portrait of Matterhorn

Caminul lui Neptun