Activitati hiv(b)ernale

In aceste tinuturi este jale mare pe timp de iarna. Iarna nu-i, in adevaratul ei inteles, nici macar intr-un inteles oleaca nuantat. Soare...poti parea nostim in momentul in care te gandesti ca ti-ai dori niste raze care sa-ti mai stearga din amaraciune. Avem vant in schimb, din belsug, toate categoriile, toate treptele de viteza. Mai avem ploaia care tine ison vantului si cele 7-8 ore de lumina difuza, depinzand cat de matinal esti.
Ce poti face asadar intr-un asemenea decor? Sa astepti sa vina primavara? Nu suntem adeptii asteptarilor indelungate. Te rogi ca Soarele sa strapunga tesatura mult prea groasa de nori? Nu prea avem ce face in aceasta privinta, nu suntem priceputi in cum sa schimbam circulatia atmosferica. Cauti motive sa iesi din casa in pofida intemperiilor? Suna a ceva realizabil.
Ne-am propus ca tematica vizitarea castelelor din imprejurimi, ferindu-ne in acest fel de capriciile meteorologice.
Pana in acest moment am reusit sa vizitam castelul Frederiksborg din orasul Hillerød si castelul Kronborg din Helsingør, amandoua situate in raza noastra de confort.
Desi castelul din Helsingør este mai cunoscut din punct de vedere turistic datorita tragediei shakespeariene, odata trecut de poarta, afli ca acest castel se bucura totusi prea mult de renumele lui Hamlet fara insa a contribui activ la sporirea propriei imagini. Camerele aproape goale, cu pereti inalti si iz spitalicesc, mobilierul pus parca din obligatie, creeaza o atmosfera mohorata, terna. De-a lungul timpului a fost resedinta cvasi-permanenta a mai multor regi, care, din cate se pare, au reprezentat un paradox la propriul stereotip.


Paradoxul devine tot mai interesant cu cat aflam ca Helsingør a fost odata cel mai mare oras danez, cu acest castel in centru care sa furnizeze cele mai mari venituri pentru regatul danez datorita taxelor comerciale impuse tuturor vaselor care intrau in stramtoare. Aflam insa ca functia primara a acestui castel nu a fost gazduirea suetelor regale ci aceea militara. Helsingør se afla la o aruncatura de bat de Helsingborg, in Suedia, iar in trecut aceste doua tari nu impartaseau aceleasi viziuni despre prietenia si fraternitatea transfrontaliera ce exista astazi. Kronborg a fost astfel si sub stapanirea suedeza care in mod evident nu s-a preocupat prea mult de aspectul estetic al castelului, ci de  intarirea defensivelor.
Istoria castelului este mult mai interesanta decat locul in sine si daca adaugam si parfumul tragic care umple golul salilor, Kronborg poate fi considerat totusi un obiectiv de luat in vizor.
La polul opus se afla castelul Frederiksborg din Hillerød. Cel mai mare castel renascentist din Scandinvia, Freriksborg Slot gazduieste muzeul de istorie nationala precum si o gradina baroca care impresioneaza in sezonul cald prin labirinturi de flori, cascade si arbori taiati simetric.





Bogatia si diversitatea patrimoniala intrece in opinia noastra faimosul palat vienez Schonbrunn iar acest lucru nu se refera strict la numarul de obiecte ci si la modul in care ele sunt scoase in relief. Fiecare camera are propriul ei stil, propria tematica cromatica ce incanta privirea si impresioneaza prin nivelul de detaliu.






Un singur aspect ne-a nemultumit la aceste vizite, lucru pe care cu siguranta l-ati experimentat si voi si anume insuficienta iluminare a incaperilor. Este descurajant sa trebuiasca sa faci compromisuri calitative atunci cand vrei sa faci fotografii intr-un muzeu. S-a intamplat deseori si o sa se mai intample, motiv pentru care am ajuns sa credem ca uneori este suficient sa ramai doar cu experienta de la fata locului si cu povestea de dupa.

Ne-nclinam!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Across the polar circle, along Norway

Our story and portrait of Matterhorn

Caminul lui Neptun