Sudul Scaniei

Acu' mai bine de-o saptamana, am decis sa rupem monotonia instalata peste iarna si sa plecam de nebuni undeva mai departe de casa. Destinatiile care ne-au fost cel mai la indemana, din mai multe puncte de vedere, au fost orasele Lund si Malmö din sudul Suediei. Aceste doua orase, cele mai mari din sudul regiunii Scania, sunt usor accesibile, mai ales din Copenhaga, atat pe cale rutiera cat si feroviara.
Am aruncat cate ceva d-ale gurii in ghiozdan si am pornit pe o vreme cainoasa spre vecinii de peste pod. Ce-i drept, nu vorbim de orice pod, ci de faimosul pod peste stramtoarea Øresund, al carui constructie a atras multa atentie la inceputul anilor 2000. Podul Øresund este cel mai lung pod rutier si feroviar din Europa, cu o lungime de aproximativ 7.8 km, desi nu se extinde peste intreaga stramtoare dintre cele doua tari. Pornind de pe insula Kastrup (unde este si aeroportul Copenhaga), trenul strabate cam jumatate din stramtoare la 10 m sub nivelul marii, prin tunelul Drodgen, iesind la suprafata pe insula artificiala Peberholm, de unde incepe efectiv podul.
Prima oprire a fost orasul Lund, care, desi redus ca intindere, ne-a lasat o impresie placuta.
Universitatea din Lund
 Calendarul astronomic din interiorul Domkirken, datand din secolul 15
 Drumetia noastra a picat in vinerea dinaintea Pastelui catolic, asa ca pregatirile de sarbatoare erau in toi.
Cand am plecat spre Malmö, ploaia incepea sa cada tot mai abitir, limitandu-ne astfel posibilitatea de a face prea multe fotografii. 
Cu toate acestea, nu ne-am putut abtine sa nu riscam integritatea aparatelor pentru a fotografia o alta capodopera inginereasca. Principala atractie din Malmö-ul modern este "Turning Torso", o cladire care, asa cum sugereaza si numele, "pivoteaza stand". Cladirea ce indeplineste scop rezidential atinge o inaltime de 190 m, fiind cea mai inalta din Suedia. Cele 54 de etaje ale sale sunt construite in asa fel incat de la parter la ultimul etaj, intreaga structura sa pivoteze cu un unghi de 90 de grade. Imaginile pot vorbi de la sine.
Lund si Malmö vor fi cu siguranta revizitate in conditii meteo mai prietenoase, impreuna cu multe alte locatii din sudul Suediei. Singurul impediment ar fi timpul care sa ne permita sa umblam de nebuni, dar...gasim noi timp!
Numai bine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Across the polar circle, along Norway

Our story and portrait of Matterhorn

Caminul lui Neptun