O farama de Scandinavia

Fiind student Erasmus in Aarhus, in timpul vacantei de Paste, Andreea imi face o vizita mai indelungata. Era momentul perfect sa plecam de nebuni in vizita prin alte tari.
Destinatia fusese prestabilita de ceva vreme, si anume Goteborg, Suedia. Acolo avem niste cunostinte, cu care Andreea s-a imprietenit in timpul practicii de vara din Grecia de anul trecut. Sunt doua persoane extraordinare, pe nume Lars si Marja.
Am pornit astfel cu intentii mari si cu un plan stabilit cu cateva ore inainte de plecare. Ne-am decis sa plecam din Aarhus cu autostopul spre Grenå, de unde aveam sa luam feribotul pana in Varberg, Suedia.
  
Ce am invatat foarte repede este ca danezii, si scandinavii in general, nu sunt obisnuiti cu autostopistii si drept urmare, in loc de masini oprite aveam parte de zambete din partea soferilor care treceau pe langa noi accelerand.
In cele din urma, un barbat s-a indurat de noi si ne-a luat in masina. N-a durat mult, a trebuit sa asteptam vreo 40 de minute si astfel eram in grafic. Pe la ora 11 dimineata eram deja in Grenå, un orasel micut, nu foarte diferit de alte orasele daneze si cu nimic deosebit de oferit.
Ne-am plimbat pana ne-am plictisit, si asta nu a durat mult. Ne-am indreptat spre port, avand feribotul la ora 13.
Feribotul in sine era un hotel plutitor si aveai la dispozitie aproape orice aveai nevoie pentru o calatorie linistita.
Cam 4 ore a durat calatoria iar la vederea tarmului suedez, parca am simitit o bucurie copilareasca ce crestea incet. De mult timp visasem sa ajugem in aceasta tara, dorinta fiind nascuta din pasiunea pentru istoria si traditia acestei natiuni.
Din Varberg am luat trenul si in mai putin de o ora eram in Goteborg.
Am fost intampinati de catre amfitrionii nostri ca si cum eram parte din familie.
Am luat cina impreuna cu ei si a fost prilejul ideal sa discutam despre Romania, Suedia, istorie, politica, sisteme de invatamant si multe altele. A fost o discutie cu atat mai placuta cu cat ei se aratau realmente interesati de Romania si traditiile ei.
Pentru cateva zile am fost turisti in adevaratul sens al cuvantului. Ne-am luat bilete sa intram la multe atractii si toate cele, lucru care nu prea ne sta in fire (se intelege deci ca era cea mai ieftina alternativa).
Ca tot omul, ne-am dus si noi la cel mai mare muzeu din oras. Universeum se cheama si este un muzeu interactiv care incorporeaza si o gradina tropicala destul de maricica. Aici am revenit la instinctele primare, ma rog, a fost o ocazie sa ne intoarcem in copilarie (nu ca am fi prea maturi in viata de zi cu zi).
La iesirea din muzeu, ne-am suit in barcuta si am facut un mini-tur al orasului pe Gotha, canalul ce strabate orasul.
 Si-apoi am luat-o pe jos...
Se incheiase prima zi. Aveam planuit pentru urmatoarea zi vizita la muzeul navelor de lupta si apoi o plimbare prin gradina botanica.
Seara de Pasti am petrecut-o alaturi de Lars si Marja, impreuna cu fiica lor, Elina si o prietena de-a ei.
In seara respectiva am incercat nu mai putin de 4 tipuri de peste, toate foarte bune si excelent gatite.
La finele celor 3 zile, ne-a cuprins amaraciunea ca sederea noastra in Goteborg a durat asa putin insa ne-am promis ca vom reveni cu prima ocazie.
Feribotul de intoarcere avea ruta Goteborg-Frederiskhavn, in nordul Danemarcei.
La intoarcere am facut tot cam 4 ore, timp in care am jucat biliard, sau cel putin am incercat, tenis de masa si ne-am relaxat pe punte sub soarele arzator.
In Frederiskhavn ne-a mai trasnit o idee. Cum era destul de devreme si inca mai aveam chef de calatorie, am zis sa facem un autostop scurt pana in Skagen, cea mai nordica localitate a Danemarcei, acolo unde Marile Skagerak si Kattegat se intalnesc.
Dupa vreo jumatate de ora si cand eram aproape gata sa renuntam, o femeie foarte cumsecade ne ia in masina si incepe sa ne explice foarte amanuntit despre Skagen si Grenen, localitate de unde era ea.
Ne bucuram ca am avut ocazia sa mergem in Suedia si mai mult, ne bucuram ca acolo am intalnit niste oameni desosebiti, care ne-au aratat ce inseamna ospitalitatea suedeza.

Ne-nclinam!



Comentarii

  1. Bai, dar voi nu va jucati, va plimbati calumea!
    Frumos spirit de aventura mai aveti ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim frumos.Speram sa putem sa mentinem si aici, departe de casa, acelasi spirit (nu cred ca o sa fie prea greu, avand in vedere ca noi suntem putini nebuni).

    RăspundețiȘtergere
  3. wow..ce frumos ca va plimbati atat! Ma bucur pentru voi! Sper sa va fac si eu o vizita! Numai bine! Salutari din Iasi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Catlin, Andreea, mi se incalzeste inimioara cand va vad, chiar si daca este numai in poze. Aveti foarte mult potential si imi face intotdeauna placere sa citesc despre aventurile voastre.

    Va doresc cel mai mult succes dragii mei si (vorba lui Costel Alexe) sa va iubiti mult. Aveti grija de voi si aveti grija sa tot trageti cadre geniale ca cele de mai sus.

    Al vostru prieten, Sorin

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Across the polar circle, along Norway

Our story and portrait of Matterhorn

Caminul lui Neptun