Rosenau-cetatea dintre munti

Astazi este o atractie turistica preferata de multi romani, chiar si straini, din toate categoriile de varsta. Istoria Cetatii Rasnov reprezinta insa ceva ce o strategie ieftina de marketing bazata pe vanzare de tricouri, imbracaminte medievala si magneti cu Dracula nu poate cuprinde totalmente. Totusi, seria remarcabila de evenimente ce s-au succedat in spatele zidurilor de aparare ale cetatii este inca reanimata de istorisirile acelor oameni mai in varsta, pe chipul carora citesti vadita dezamagire ca un asemenea loc a devenit de-a lungul anilor doar o destinatie de bifat in itinerariul acelora mult prea grabiti ca sa se opreasca si sa priveasca in trecut.
Multa vreme lasata prada nepasarii, Cetatea Rasnov a fost recent revitalizata si deschisa vizitarii. Odata patruns in interior, este imposibil sa nu te izbeasca izul de piata emanat de toate magazinasele care scot la vanzare alaturi de costume populare sasesti, sabii colorate, masti cu vampiri si alte astfel de minunatii, intrecute in numar si gama doar de balciul de la portile castelului Bran.
Acest tip de turism axat exclusiv pe profit, capabil sa distruga insemnatatea cultural-istorica a unui loc doar pentru a-i adauga acea nota de modernitate ravnita de atatia oameni, este singurul practicat in zona si, la o prima vedere, functioneaza.


Aceasta trecere in revista nu trebuie privita deloc ca o ofensa adusa zonei ci doar celor care o administreaza. Din punct de vedere istoric cetatea a stat de veghe veacuri intregi la portile ce ne desparteau de urgia otomana protejand granitele Tarii Barsei. Din punct de vedere natural si geografic zona parca a fost binecuvanta in a avea aproape culmile impunatoare ale Bucegilor, Pietrii Craiului si in departare forma imposibil de confundat a Magurii Codlei. Imprejurimile sunt de o frumusete rara, cetatea insasi, fondata de cavalerii teutoni in secolul XIII, este o valoroasa mostenire istorica. Amatorii de cinematografie romaneasca pot recunoaste cu usurinta aici scene din filmele in regia lui Sergiu Nicolaescu, precum Mihai Viteazul sau Nemuritorii.





O plimbare pornita din gara Rasnov si trecand peste Ghimbasel, te poarta pe langa biserica evanghelica de culoarea cenusii, si te face sa simti prezenta ademenitoare a acelei culmi pe al carei varf sade vechea cetate. Te indrepti spre ea cu pasi grabiti, intri in padurea de conifere, taind poteca pentru a ajunge mai repede la portile sale. Te opresti adesea pentru a-ti trage suflul dar si pentru a-i admira formele. Odata ajuns acolo, nu te poti hotari in ce parte sa-ti indrepti privirea mai intai si intr-un final, esti cuprins de liniste pentru ca ai ajuns.




Pentru asemenea trairi am mers la Cetatea Rasnov si vom mai merge pentru ca dincolo de orice aspecte urate, intotdeauna prevaleaza admiratia si respectul pentru istoria si natura noastra.


Ne-nclinam!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poteca baciului- Ziua 2

Iceland- the country of fire and ice