Istorie si istorii

Au trecut putin peste 70 de ani de cand vietile a milioane de oameni au cunoscut acelasi destin tragic. Putin peste 70 de ani de cand genocidul a capatat noi sensuri si forme de manifestare. 
Ceea ce s-a intamplat in mica localitate poloneza numita Oświęcim, cunoscuta mai bine sub denumirea germana de Auschwitz, avea sa schimbe complet notiunea de razboi si sa stigmatizeze pentru totdeauna popoare a caror unica vina a fost ca s-au aflat in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Intrarea in lagarul Auschwitz I, cu mesajul "Munca te va elibera"
Obiecte apartinand prizonierilor
Complexul de lagare Auschwitz-Birkenau a fost transformat in nucleul de tortura al celui de-al III-lea Reich, aici fiind directionati majoritatea evreilor, rromilor, prizonierilor de razboi din tarile sub ocupare nazista.
Initial lagare de munca, complexul s-a transformat odata cu evolutia razboiului in centru de exterminare. Peste 1 milion de oameni si-au gasit aici sfarsitul, fie prin gazare, malnutritie, frig sau executie arbitrara, majoritatea intre 1941-1943.
Zidul de executie din lagarul Auschwitz I
Pe data de 27 ianuarie s-au implinit 68 de ani de cand lagarul a fost eliberat de catre armata sovietica insa cicatricile au ramas, la fel si amintirile intiparite adanc in constiinta universala.
Fostele incaperi unde erau tinuti prizonierii sunt acum goale insa parca niciodata golul nu a fost mai apasator si mai graitor. Imaginile imortalizate pe pereti forteaza parca privitorul sa reflecteze asupra destinului implacabil al victimelor si sa inlature patura uitarii asternuta de catre timp peste acele evenimente tragice.
Intrarea in lagarul Auschwitz II-Birkenau
Baracile din Auschwitz II-Birkenau unde erau tinuti prizonierii (aprox. 400 intr-o singura baraca)
Multe din baracile din Auschwitz II-Birkenau au fost distruse intentionat de nazisti la finele razboiului pentru a inlatura urmele genocidului
Ruine ale crematoriului din Auschwitz II-Birkenau
Vagon in care erau adusi evreii din toate colturile Europei catre complexul Auschwitz-Birkenau
  "Din istorie, popoarele invata ca n-au invatat nimic din istorie"- F. Hegel

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Poteca baciului- Ziua 2

Our story and portrait of Matterhorn